Banja Junaković

banja junakovic smestaj hoteli apartmani cene
Istorija

Drugačije je kada jedno tlo nosi neku priču iza sebe, kada ima istoriju i velike događaje, kada se na njemu dizala prašina… onda to mesto, to područje i njegova okolina, imaju nekakvu drugačiju energiju i zaista su posebni. Takvo jedno mesto je, između ostalog, i poznato banjsko lečilište u našoj zemlji koje nosi ime Banja Junaković. Istorija ove banje, izgleda je povezana i sa njenim imenom; jer, prema nekim podacima ime je dobila po junacima koji su se nekada, na ovim područjima, borili protiv turaka. Istorija, borbe, junaci, lekovita svojsta, lepa priroda, i tradicionalan duh – jesu odlike koje krase ovu banju i njenu okolinu.

Ono što je još važnije kada je reč o istoriji Banje Junaković, nisu samo ratni istorijski događaji i borbenii duh, već istorija koja se tiče same banje i otkrića njenih lekovitih potencijala. Ta istorija seže u daleku prošlost i ne postoji ni jedan tačan ni precizan podatak kada se zaista dogodilo otkriće njenih lekovitih izvora; ali se zna kada su obavljena prva stručna ispitivanja i hemijske analize vode. To se odigralo, pre više od jednog veka, odnosno davne 1914. godine. Ono što je posebno zanimljivo kada je reč o Banji Junaković i o njenim prvim ispitivanjima vode jeste to što su se te analize obavile u inostranstvu. Uzorci te lekovite vode o kojoj se pričalo poslati su na ispitivanje u Budimpeštu. S obzirom na to da je Mađarska zemlja koja ima izuzetno dugu istoriju u banjskim lečilištima i čija su lečilišta nadaleko poznato u celom svetu, i u njima rade vrhunski stručnjaci – analiza ove vode data je u prave ruke. Iako su svi verovali da će rezultati analize ove vode koja je pronađena u selu Pigrevica, biti veoma pozitivni niko nije ni slutio da će stručnjaci iz Budimpešte biti toliko oduševljeni kvalitetom vode i da će je staviti u isti rang sa slavnim vodama u banji Harakanja (Mađarska), Lipiku (Hrvatska) i Karlove Vari (Češka). Dakle, potencijali su bili veliki, a sada da vidimo kako su se oni dalje iskoristili.
Nakon ovih rezultata u selu Pigrevica, zahvaljujući zalaganju mesnih lekara, ofromiće se prva manja banja. Prvo ulaganje u izgradnju i razvoj Banje Junaković smatra se i prvim razvojem zdravstvenog turizma na području Vojovodine, odnosno Severne Srbije uopšte. Malo po malo u ovom kraju bogatom izuzetnim lekovitim potencijalima počeo se razvijati i turizam. Najveći napredak u tomu razvoju desio se osamdesetih godina prošlog veka kada se izgradio moderni rehabilitacioni-rekreacioni centar pod imenom „Banja Junaković“. Ovaj najznačjaniji potez za Banju Junaković desio se 1983. godine, a nakon dvadesetak godina, poseta turista  se toliko povećala da se morao izgraditi dodatni nivo. Jedno ulaganje u ovu banju bilo je dovoljno da se njeni potencijalo popirlično iskoriste, i da se zdravstveni turizam veoma razvije.
Geografski položaj

banja junakovic lecenje

Gde se to nalazi ova banja za čije krajeve smo se borili i mi i turici? Tamo u prelepoj ravničarskoj Vojvodini, u Severozapadnoj Srbiji, na svega četiri kilometara od grada Apatina smeštena je Banja Junaković. Ovaj prekrasni predeo bogat lekovitom vodom i prelepom prirodom pruža se na nadmorskoj visini od prijatnih devedeset metara, a obuhvata prostor od dvesta i trideset hektara. Od glavnog grada Srbije, Beograda udaljena je nekih 200 kilometara, dok je od prekrasnog Novog Sada deli svega stotinak kilometara. Reginonalni put koji vodi do Novog Sada, pa zatim dalje preko Vrbasa i Somobra ( a može i preko Apatina) dovešće Vas u ovu prelepu banju. Njen geografski položaj odlikuje i izuzetno prijatna kontitnentalna klima. Ovaj Vojvođanski dragulj, po svojim lekovitim potencijalima, stoji rame uz rame uz mnoge druge banje u našoj zemlji, ali i u svetu.
Mineralni izvori

banja junakovic

Mineralni izvori u Banji Junaković klasifikuju se u u red sulfidno-alkalnih hipertermi, jer njihove vode dosežu temperaturu i do zavidnih 50°C. One su lekovite i imaju izuzetan učinak u tretmanima i lečenju mnogih bolesti, ne samo zbog svojih termalnih odlika već i zbog bogatstva minerala u njima. U sastavu lekovitih voda mineralnih izvora u Banji Junaković, otkriven je i veliki sadržaj magnezijuma, kalcijma, natrijuma i litijuma. Ove termalne, mineralne vode svoj put pronalaze sa zavidinih dubina (sedamsto metara).
Indikacije, lečenje i prevencija bolesti

bazeni banja junakovic srbija

S obzirom na temperaturu i sastav voda koje se nalaze u ovoj banji, može se pretpostaviti da je boravak u njoj povoljan za široki spektar bolesti i oporavak od raznih stanja. Vode sa mineralnih izvora u Banji Junaković koriste se u terapijske svrhe, ali terapije vodom  nisu jedine terapije koje se sprovode u poznatom zdravstvenom centru „Banja Junaković“. U ovom savremeno opremljenom lečilištu stručna lica pružaju na osnovu dijagnoze i uputa stručnog lekara, sledeće vrste terapija: mageneto-terapiju, akupnkturu, kinezi terapiju, lesero-terapiju, elektro-terapiju, manuelnu masažu.  Kada je reč o terapijama sa vodom tu su naravno i hidroterapija, termo-terapija, i posebna krioterapija (ciljano potapanje u hladnu vodu ili stavljanje hladnih obloga).

Boravak i određeni tretmani u Banji Junaković najčešće se preporučuju osobama koje pate od neke od sledećih bolesti:

  • Ginekološka oboljenja poput primarnog i sekundardnog steriliteta, postoperativnih stanja, stanja nakon upala, degenerativnih oboljenja u klimaksu…;
  • Razni oblici reumatizma  – hronični, zapaljenski, degenerativni…;
  • Bolesti respiratornog sistema – astma, spastični bronhitis, upale grla i dušnika…;
  • Ortopedski problemi – povrede i postoperativna stanja kostiju i zglobova, problemi sa kičmom i deformacije kičmenog stuba i ekstrmiteta, stanja nakon sportskih i drugih povreda…;
  • Neurološki problemi poput bolesti centralnog i perifernog motornog neurona, anomalije nervnog sistema.
  • Posledice trauma i cerebralnog insulta;

Okolina

banja junakovic smestaj privatni

Banja Junaković je mnogo više od jednog zdravstvenog centra, od jednog prirodnog lečilišta, ona je i jedno prelepo turističko mesto koje ima izuzetnu okolinu, te svojim posetiocima nudi široki izbor za izlete. Bilo da su kulturno-istorijski spomenici ili arhitektura turističkih gradova ono što intereseuje njene posetioce ona im sve to nudi na raspolaganju u bližoj okolini.  Dakle, ukoliko se opredelite za boravak u Banji Junaković, možete uživati i u obilasku najposećenijih turistčkih gradova u našoj zemlji poput Novog Sada, Somobra, Subotice, ali i Apatina. Apatinska pivara, Subotičke crkve, Gradska kuća, ili Pašina kula u Somboru – izbor posete je samo Vaš.  Ovi Vojvođanski krajevi poznati su i po brojnim kulturno-zabavnim manifestacijama kojima već dugi niz godina privlače turiste. Neke od tih popularnih manifestacija su : Grožđebal, Apatinske ribarske večeri i Lička olimpijada. Vojvodina je zaista jedna posebna oblast naše prelepe zemlje, koja je bogata jedinstvenim duhom, te na bilo koju stranu da krenete iz Banja Junaković nećete pogrešiti,

Osim ovih prelepih i popularnih turističkih gradova Vojvodine, posetioci će veoma uživati i u samoj Banji Junaković. U njoj se nalazi bogati sportsko-rekreativni sadržaj u kojem može uživati cela porodica; od onih najmanjih članova do onih najstarijih. Uređene biciklističke staze, teniski tereni, tereni za mali fudbal, rukomet… kompleks spoljnih bazena sa vodenim toboganima poput kakavog modernog Akvaparka. Ovde se takođe može uživati i u specifičnim sportskim aktivnostima poput ribolova, jer u okolini Banje Junaković teče ta moćna reka, Dunav. Uz ribolov, često se pominje i lov, te i u ovom slučaju – u neposrednoj blizini Banje Junaković nalazi se i bogato uređeno lovvište. Ipak, ono što najviše prija većini posetilaca koje borave u Banji Junaković jesu duge, lagane šetenje po njenoj okolini, u prirodi, uređenim ili neuređenim stazama zdravlja. Banja Junaković iz godine u godinu ima sve veći broj posetilaca, jer ko je jednom poseti vraća joj se, a novi znatiželjni turisti ili oni koje je zdravstveno stanje nateralo da se upute u ovaj lekoviti centar stalno pristižu.

Овај унос је објављен под Banje Srbije од стране .