Zlatibor

zlatibor smestaj hoteli apartmani centar
Možda se neko od Vas zapitao otkuda li je ovo ime nadnenuto ovoj lepotici među planinama u našoj zemlji, ovom biseru Zapadne Srbije? Ima li kakve simbolike u njegovom imenu, opisuje li štošta? Bilo da ste se nekada zapitali, ili niste mi ćemo Vam pružiti nekoliko odgovora; naime, nema preciznih podataka kako je tačno imenovana ova prekrasna planina, ali postoje tri različita verovanja. Jedna priča nam veli da su doseljenici iz hercegovine i Crne Gore, toliko hvalili bogatstvo prirode na ovoj planini, posebno velika prostranstva borovih šuma, da su veoma često imali običaj da kažu „Zlatan je to bor“. Drugo predanje nam kazuje da je to ime nastalo vremenom u narodu, jedino zbog prelepih pašnjaka koji su, presijavajući se na suncu, imali neverovatan zlatni sjaj. Ipak, obe ove legende su manje verovatne od sledeće koja govori da je Zlatibor svoje cenjeno ime dobio upravo po veoma retkoj vrsti belog bora koji se na njemu nalazi. Tu vrstu bora čiji je stručni naziv Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica, inače običnim govorom, mnogo češće zovu „Zlatni bor“. Ovo retko drvo, danas opstaje još samo na ovom terenu, tačnije u selu Negibina, te je stoga pod zaštitiom države. Stoga, najverovatnije ova prelepa planina na kojoj raste zlatni bor, zato nosi simbolično i lepo ime Zlatibor. Ovo ime zvanično nosi od davne 1885-te godine, kada se jedan veliki srez, Rujanski srez, podelio na dva manja na Zlatiborski i Ariljski, te je to bilo ubeleženo u zvaničnim pisanim dokumentima.
Geografski položaj i osnovne karakteristike planine Zlatibor

restorani mackat sirogojno

Planina poznata po navedenoj retkoj vrsti belog, odnosno zlatnog bora, krasi krajeve lepe Zapadne Srbije. Preciznije, ona se nalazi u severnom delu područja koje nosi ime Stari Vlah, na graničnoj oblasti između Raške, Hercegovine i Bosne; ona zauzima prostor od oko 1000 km2, te u svoj svojoj veličini obuhvata nekoliko različitih opština u Zlatiborskom okrugu: Užice, Nova Varoš, i Čajetine. Ova masivna planina se proteže od severozapada ka jugoistoku u dužini od 30 km, dok u se u širini pruža upola manje, odnosno 15 km. Zlatibor se proteže na nadmorskoj visini od 1000 metara, a najviši vrh je na 1496. mnv i nosi ime Tornik.  Drugi, takođe poznati vrhovi koji se mogu osvajati i u kojima veoma često uživaju brojni planinari su: Gruda (1140. mnv), Kobilja glava (1176. mnv), Gradina (1177. mnv), Čigota (1422. mnv)…
Svuda unaokolo Zlatibora nalaze se raznorazna sela, neka od njih su sa dugom tradicijom, neka su razvila seoski turizam i spadaju u „etno sela“… najpoznatija sela su: Draglica, Jasenovo, Kremna, Gostilje, Mokra Gora, Alin Potok, Bijela reka, Negbina, Oko, Sirogojno, Uvac, Ojkovica, Sjenište, Trnava, Kriva rijeka, Stublo, Branešci… Osim ovih sela u blizini Zlatibora nalazi se još jedna prelepa planina, za koju su svi čuli, naravno u pitanju je Tara. Pored Tare koja je svoje mesto pronašla pored Zlatibora i to naglasila u popularnoj pesmi –„Zlatibore pitaj Taru“, u okolini se nalaze i sledeće planine: Jadovnik, Mučanj, Ponikve.

smestaj na zlatiboru

Kada je reč o rekama koje se nalaze u okolini Zlatibora, i njima se ova prelepa planina može pohvaliti; neke od reka čine i prirodne granice ove planine, a to su Veliki Rzav i prekrasni meandrirajući Uvac (južna i istočna granica). Ipak, možda najpoznatije i najpopularnije mesto u ovim zlatiborskim krajevima čini njegova zapadna strana ( granica sa Bosnom), odnosno etno selo Mokra Gora. Za Mokru Goru i čuvenu Šargansku osmicu, nema ko nije čuo u našoj zemlji, i to sve zahvaljujući našem proslavljenom režiseru Emiru Kusturici. Još dva sela se nalaze u blizini, a to su Jablanica i Semegnjevo. Što se gradova u blizini Zlatibora tiče najveći i najrazvijeniji je Užice i on je udaljen svega 23 kilometara. Od glavnog grada Srbije do Zlatibora ima oko 220 kilometara, a od Zlatibora do Jadranskog mora 300 kilometara.
Kako doći do Zlatibora?

zlatibor smestaj cene skijaliste

Zlatibor ima izuzetno povoljnu saobraćajno-turističku lokaciju, te se do njega može doći sa tri različita prevozna sredstva – autom, vozom ili autobusom. Postoje tri pravca koja možete odabrati ukoliko putujete sopstvenim vozilom – Ibarskom magistralom preko Čačka, ili preko Mladenovca i Topole, ili preko Divčibara. Dužina ovih pravaca varira maksimalno 30-ak kilometara, ali su putevi drugačiji. Autobusi redovno voze iz svih većih gradova Srbije: Beograd, Novi Sad, Vranje, Niš, Jagodina… Ukoliko ste ipak ljubitelj romantičnih vožnji vozom, onda znajte da kroz Užice prolazi pruga Beograd – Bar.
Klimatske odlike Zlatibora

tornik zlatibor cene

Manje je poznato da ovu prelepu planinu i jedan ozbiljan turistički centar takođe, zbog njene specifične klime svrstavaju i u klimatsko lečilište, odnosno u vazdušnu banju. Ta planinska klima koja odlikuje Zlatibor, kao i prelepa priroda koja  takođe doprinosi kvalitetu vazduha, izuzetno pogoduje osobama koje imaju problema sa alergijama i disajnim organima. Na ovoj planini letnje mesece odlikuju umereno tople temperature preko dana, a prijatno sveže noći. Zima ovde traje ponekada i duže nego što bi trebalo, a karakteriše je dosta padavina (i kiše i sneg). Snežne padavine mogu početi od oktobra, a trajati sve do maja ( ne u kontinutietu, već sa različitim prekidima); bez obzira na prestanak padavina, sneg se na Zlatiboru zadržava prilično dugo ( u proseku 100 dana godišnje), te je ova planina idealna i za zimske sportove poput alpskog skijanja, nordijskog skijanja i snoubordinga. Što se kišnih padavina tiče, najviše ih ima u maju i oktobru, a najmanje u martu. Ponekad ima jakih, kratkih pljuskova, ili čak i grada, u vrelim letnjim mesecima. Specifičnost ove klime je u posebnoj ruži vetrova koja se formira iznad planine, te osvežava vrele letnje mesece i održava vazduh čistim. Ovo ne znači da je Zlatibor veoma vetrovito područje, naprotiv prosek vetrovitih dana na ovoj planini iznosti svega 56.

Turističke atrakcije i zanimljivosti na Zlatiboru i u njegovoj okolini

skijalista srbija mokra gora

Mnogo je prelepih predela, kulturno-istorijskih spomenika u okolini Zlatibora u kojima ćete uživati. Pored navedenih sela, gradova i planina u njegovoj okolini postoji i jedno posebno mesto – Specijalni rezervat Uvac. Ovaj rezervat jedan je od najlepših u našoj zemlji; reka Uvac je svojim meandrirajućim tokom napravila neverovatan vijugajući kanjon kao iz bajke, a svuda unaokolo su gnezda zaštićenih beloglavih supova. Tu je i popularno veštačko jezero Ribnica, na svega sedam kilometara udaljenosti; izuzetno je atraktivno i posećeno, najviše zbog svog bogatstva ribom. Poseta muzeju „Staro selo“ je posebna priča; J ono je jedno od retkih sela u našoj zemlji koje je zadržalo jedinstveni, originalni izgled iz 19. veka.

restorani gde jesti zlatibor srbija
Dakle, etno sela, i obična sela, gradovi, jezera, reke, planine, prirodni rezervati, kulturno-istorijski spomenici  – sve to se nalazi u okolini ove neverovatne planine, Zlatibora; a, šta ima sâma planina da ponudi? Bogatsvo biljnog i životinjskog sveta na ovoj planini je nezamislivo; svoje mesto na njemu su pronašli: vukovi, zečevi, srne, medvedi, lisice, veverice, jazavci, divlje svinje… zatim i beli borovi, bukve, hrastovi, jele, breze, crni borovi, smrče… Ono po čemu su još specijalno poznati ovi zlatiborski krajevi jeste po izvrsnoj domaćoj hrani; lepinja sa kajmakom koju ćete na ovim prostorima jesti ostaće Vam zauvek u sećanju. Pored svih prirodnih lepota na ovoj planini, i bogastva flore i faune, Zlatibor nudi svojim posetiocima i konkretne mogućnosti za razonodu i sport. Što se tih zanimacija tiče, Zlatibor je najpozantiji po jednom zimskom sportu – alpskom skijanju, i kao takav najveću posetu ima u zimskim mesecima, ili, u njegovom slučaju – od oktobra do maja. Svi uslovi za skijaše početnike takođe su obezbeđeni na ovoj planini. Dobrodošli u predele zlatnog bora, dobrodošli na Zlatibor!

Овај унос је објављен под Planine од стране .