Banja Ljig

banja ljig mapa smestaj
Istorija

Banja Ljig nosi ime po istoimenom gradu u čijoj blizini se i nalazi. Istorijat ovih krajeva ne seže u daleku prošlost, već su se najznačajniji događaji na ovim prostorima odigrali s početka prošlog veka. Ti događaji bili su izgradanja osnovne škole, gradnja čuvene pruge Lajkovac – Gornji Milanovac, zatim velika istorijska bitka – Kolubarska bitka… Krajem dvadesetih godina dvadesetog veka, Ljig je dobio i prvu Radničku školi, a svega par godina kasnije crkvu i Zdravstvenu zadrugu. Kada je reč o zdravstvenom turizmu i njegovom razvoju u ovim  krajevima presudno značenje ima upravo Banja Ljig. Otkriće njenih lekovitih potencijala seže u mnogo dalju prošlost, kao što je ona u kojoj su na ovim prostorima boravili stari rimljani koji su ove lekovite potencijale prvi iskorišćavali.
Geografski polozaj

popusti

Položaj Banje Ljig izuzetno je turistički povoljan, i nije neuobičajeno da Ljig nazivaju jednom od najvažnijih saobraćajnih raskrsnica na celom Balkanskom poluostrvu. To je, pre svega, zato što se Ljig nalazi pokraj jednog od najznačajnijih puteva za našu zemlju, pokraj Ibarske magistrale koja je povezana sa ostatkom Evrope, ali i sa mnogim većim gradovima u našoj zemlji. Zahvaljujući gradu Ljigu koji se nalazi na tako dobroj geografskoj lokaciji, istoimena banja je preko u njega takođe idelanom položaju. Kao što nam je poznato, za razvoj turizma u nekom mestu, presudna može biti njegova saobraćajna povezanost.

Prelepo prirodno okruženje koje se nalazi na prijatnoj nadmorskoj visini između sto šezdeset do dvesta osamdeset metara, pružilo je dom poznatom prirodnom lečilištu, Banji Ljig. Ovaj prelepi zdravstveni centar ušuškao se među obroncima poznate prekrasne planine Rajac, kao i pitome planine Suvobor. Pogled na vrh Rajca koji se pruža na nadmorskoj visini od 868. metara, neće Vas ostaviti ravnodušnim. Banja Ljig obuhvata veliki prostor i ona se proteže duž istoimene reke sve do jedne druge, reke Kačer paralelno sa magistralnim putem Beograd – Podgodrica, odnosno Ibarskom magistralom. Klima koja odlikuje ove prostore sa ovakvim odličnim turističko-geografskim položajem, takođe je vrlo povoljna. Banjom Ljig vlada najprijatnija umereno-kontinetalna klima. Dakle, svež vazduh, blage zime i prijatna leta takođe će uticati povoljno na Vaše zdravlje. Od većih gradova u našoj zemlji kao što su Valjevo, Gornji Milanovac i Beograd, udaljena je 35, 40-ak, odnosno 90 kilometara.  S obzirom na ovu neverovatnu geografsku poziciju Banje Ljig ona je uspela da se razvije svoj turizam do zavidnog nivoa. Njena prednost je što i stranci koji prolaze kroz našu zemlju, ali i naši ljudi koji se vraćaju ili kreću na put u inostranstvu, a putuju Ibarskom magistralom često vole da svrate i barem na kratko posete ovo neobično lepo mesto. Kada se jednom napravi pauza za odmor u Banji Ljig, čovek poželi da joj se opet vrati i obiđe je skroz; što se obično i dešava; te Banji Ljig nisu potrebne mnoge reklame, jer joj reklamu dozvoljava sama njena idealna geografsko-turistička pozicija.
Mineralni izvori

banja ljig hoteli smestaj

Osim što je položaj Banje Ljig izuzetno turistički povoljan zbog odlične saobraćajne povezanosti, celo ovo područje je puno i mnogih drugih povoljnih karakteristika za razvoj turizma. Jedna od njih, tiče se razvoja zdravstvenog turizma, otuda se ovde i nalazi prirodno banjsko lečilište. U njemu je otkriveno nekoliko izvora lekovitih temomineralnih voda. Prema nekim podacima ovi lekoviti izvori nisu mogli dugo ostati ne zapaženi, te su ih otkrili još stari rimljani. Na osnovu kasnijih ispitivanja  i stručnih hemijskih analiza otkriveno je da u sastavu ovih toplih voda ima raznih korisnih elemenata poput: gvožđa, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, mangana… Osim što su vode sa ovih izvora u Banji Ljig bogate mineralima, njih odlikuje i karakteristika termalnih voda. Temperature se kreću i do prijatno toplih 32, 5 °C. Tople lekovite vode Banje Ljig upotrebljavaju se u terapijske svrhe na više različitih načina – kako pijenjem tako i kupanjem.
Indikacije, lečenje i prevencija bolesti

banja ljig

Boravak i lečenje u Banji Ljig preporučuje se mnogim osobama koje boluju od različitih bolesti. Priroda, mir i terapije mineralnim lekovitim vodama olakšaće simptome mnogih bolesti i poboljšati celokupno stanje pacijenata. Ipak, postoje bolesti za čije lečenje se posebno preporučuje poseta i boravak u Banji Ljig. Ta oboljenja su sledeća:

  • Sva reumatska oboljenja (zapaljenski i reumatski artritis, vanzglobni reumatizam, degenerativni, Behterevljeva bolest, spondiloza…);
  • Bolesti perifernih krvnih sudova (hronični endemi venskog porekla, periferne vaskulopatije…);
  • Razna posttraumatska stanja koštano-zglobnog aparata (stanja nakon operacija i drugih hirurških intervencija, stanja nakon preloma, uganuća i ostalih povreda…);
  • Neke kožne bolesti poput psorijaze i ekcema;
  • Oboljenja gastrointestinalnog trakta ( hronični gastritis i duodenitis, hroničan čir želuca i duodenuma…);
  • Neuropsihijatrijske bolesti (neuralgija, neurastenija, depresija, multipla skleroza, neuroze…);

U Banji Ljig navedene bolesti se leče u moderno opremljenom specijalizovanom zdravstvenom centru. Pored terapija lekovitim vodama i ostalih zdravstvenih terapija koje se ovde primenjuju, u ovoj ustanovi se takođe mogu obaviti i brojni stručni lekarski pregledi i laboratorijske analize. Kvalitetna dijagnostika je usluga koja ovaj zdravstveni centar, ali i samu Banju Ljig, izdvaja od konkurencije; a ti dijagnostički pregledi koji se u njoj mogu obaviti su: ultrazvučni pregled abdomena; analiza rendgenskih snimaka na negatoskopu; hematološke analize u opremljenoj laboratoriji i EKG, odnosno elektrokardiogram. Osim standardnih hidroterapija koje se u većini banjskih lečilišta primenjuju u Zdravstvenom centru u Banji Ljig,  na raspolaganju su Vam i druge vrste terapija poput: elektroforeze; galvanizacije; univerzalnog dijadinamika; terapijskog ultrazvuka, fizikalne-kinezi terapije, IC i UV terapijskog zračenja specijalnim lampama, terapijskog lasera, elktrostimulacije, magnetne terapije, kratkotalasne dijametrije… Sve terapije, i sva lečenja u Zdravstvenom centru u Banji Ljig sprovode se uz stručan nadzor obučenih medicinskih radnika i lekara.
Okolina

ljig

Šta li sve ima da ponudi, od turističkih atrakcija u svojoj okolini, ovo mesto koje se smatra najvažnijom saobraćajnom raskrsnicom na celom Balkanskom poluostrvu?  Počnimo od početka, odnosno od onoga što se u samoj Banji Ljig nudi, a to su veliki olimpijski bazen ispunjen termalnom vodom u kojem mogu uživati svi posetioci banje. Za one koji vole nešto rekreativniji odmor brojne staze zdravlja se nalaze svuda unaokolo. Kada je reč o okolini, posebno su omiljeni obilasci starog sela Struganik u opštini Mionica, kao i poseta prelepom gradiću Valjevu. Za one istinske ljubitelje prirode i sve one zaljubljenike u planinu i aktivnosti poput planinarenja, nezaboravni su izleti do Divčibara i do Rajca. Ove dve posebne planine privlače srca svih onih zaljubljenika u avanturu i outdoor aktivnosti. Rajac je poznat po mnogim sportskim, edukativnim i zabavnim manifestacijama, neke od njih su: „Dan čistih planina“, „Kosidba na Rajcu“,  „Memorijal čika Duško Jovanović“, „Rajačka lisica“. Najomiljenija je svakako trka brdskim biciklima koja se tradicionalno održava svake godine u sklopu „Dana čistih planina“.

Pored neverovatne prirode u okolini koja je bogata brdima, šumama, uvalama i planinama, okolina Banje Ljig se može pohvaliti i prelepim kulturno-istorijskim spomenicima kao što su dva nadaleko poznata manastira: Bogovođa i Pustinja. U sklopu Manastira Bogovođa nalazi se i omanja crkva posvećena Svetom Đorđu. Ona je sagrađena davne 1545.godine. Podigao ju je knez Petar Velimirović, a nakon što je spaljivana 1850.godine, knez Miloš Obrenović pomogao je njeno obnavljanje. Još jedan manastir je posebno interesantan u okolini Banje Ljig, a to je Manastir Pustinja. U njegovom sklopu nalazi se crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice. Ovaj manastir posetila je i naša najpoznatija pesnikinja Desanka Maskimović i bila je zadivljena njegovom lepotom. Dakle, bilo da je glavni motiv da posetite ovu banju, taj što su Vas zdravstvene poteškoće na to primorale, ili jednostavno želite odmor, verujte nam da se nećete pokajati. I kao zdravstveni i kao turistički centar Banja Ljig je jedinstveno mesto u našoj zemlji.

Овај унос је објављен под Banje Srbije од стране .