Zlatar

zlatar mapa
Zlatar je planina drugačija od drugih. Teško je ovu misao objasniti, ali zaista je tako. Ukoliko ste već ovde boravili, onda Vam je jasno o čemu govorimo, ukoliko niste, uzaludne su nam reči, jer lepote ove planine ne mogu se rečima iskazati, a ni slikama predstaviti, one se moraju doživeti. Zaista je tako; u samom imenu ove planine, simoblično su sadržana sva njena bogatstva i lepote  – neverovatan vazduh koji, kako naš narod ima običaj da kaže, zlata vredi za Vaša pluća i celokupno stanje organizma, pašnjaci i livade prekrivene poljskim cvećem na kojim preovladavaju zlatni tonovi, pogotovo što je ova planina poznta po izuzetno velikom broju osunčanih dana. Zvanični podaci o tome kako je ova prelepa planina dobila svoje ima kojim je na simboličan način sve rečeno o njenim lepotama i značaju, nije poznato… ali ukoliko je samo jednom posetite, biće Vam odmah jasno zašto je Zlatar zlatan!
zlatar uvacko jezero

Planina Zlatar je mnogo više od jedne prelepe planine, ona je i jedna od najposećenijih vazdušnih banja u našoj zemlji i jedinstven zdravstveno-turistički centar. Kada opisuju značaj ove planine na zdravlje čoveka, ljudi se veoma često služe rečenicom koju je kreirala neka darovita osoba u želji da što bolje predstavi suštinu njenog zdravstvenog zanačja – „Zlatar je fabrika krvenih zrnaca“. Na šaljiv način, ovim je rečeno skoro sve. Hajde da vidimo kako to boravak na ovoj planini, odnosno u ovoj vazdušnoj banji utiče na naš organizam, i za koje bolesti se on najviše preporučuje.
zlatar apartmani

Zahvaljujući sučeljavanju triju različitih vazdušnih struja, vazduh na Zlataru ima specifične karakteristike koje posebno pogoduju tretmanima sledećih bolesti: anemija, hipertenzija i bolesti plućnih organa. Ovde se nalazi jedan od najpoznatijih zdravstvenih centara u našoj zemlji za lečenje kardiovaskularnih bolesti, Zavod za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja ili jednostavno, skraćeno RH Centar „Zlatar“. U potpunosti je opremljen svim savremenim medicinskim aparaturama i u okviru njega se nalaze kabineti za kardiologiju, sale za fizikalnu terapiju, laboratorija, ambulante… ovde rade vrhunski kardiolozi i ostalo pomoćno medicnisko osoblje, i svi oni imaju izuzetno dugo iskustvo u lečenju ovih bolesti. Naravno, boravak na ovoj zlatnoj planini prijaće i svim zdravim osobama; i onima koji ne pate od određene bolesti, ali im je od svakodnevnog stresa oslabljen imunitet i potreban im je odmor i regeneracija. Posle odmora na Zlataru cela porodica će se osećati osveženo, podmlađeno, imaće više energije i češće će im osemsi krasiti lica; jednom rečju, odmor na Zlataru svakoga će – preporoditi.
Geografski položaj i osnovne karaktersitike planine Zlatar

zlatar uvacko jezero

Zlatar je još jedan u nizu neverovatno lepih planina koje krase ove predivne predele zapadne Srbije. Zlatna planina je upšuškana između Nove Varoši i Prijepolja, a unaokolo nje protiču sledeće reke: Mileševka, Bistrica i meandrijajući Uvac. Od glavnog grada naše zemlje, Beograda, udaljena je 270 kilometara, ali su putevi koji do nje vode veoma prohodni i brzi, pa se veoma lako stiže.U pitanju je planina koja spada u gupu Starovlaških-raških planina, i po svojim lepotama nadaleko je čuvena. Osim ovih reka koje krase njene krajeve, posebno bogatstvo predstavljaju čuvena jezera: Zlatarsko jezero, Radoinjsko jezero, Potpećko jezero i neverovatna Ušačka jezera, koja je svojim neobičnim krivudavim tokom izgradila reka Uvac. Zlatar se proteže u dužini od 22 kilometara, a u širini 12 kilometara. Njegov najviši vrh je Golo brdo, i on se pruža na nadmorskoj visni od 1.627 metara, dok se pomenuti RH Centar „Zlatar“, jedan od glavnih smeštajnih objekata, na ovoj planini, nalazi na nadmorskoj visni od 1.235 metara. Zlatar, kako zbog svog odličnog geografsko-saobraćajnog položaja, tako i zbog izuzetnih klimatsko-lekovitih faktora ima veliki potencijal za ozbiljan razvoj više grana turizma, kao što su: sportsko-rekreativni, lovni i ribolovni, zdravstveno-lečilišni, izletnički, seoski…
Klimatske karakteristike planine Zlatar

lake uvac zlatar planina

Klimatske odlike u ovoj vazdušnoj banji povoljno utiču na mnoge bolesti (anemija, kardiovaskularne bolesti, alergije…), i na celokupno stanje oslabljenog organizma. Ona je subplaninska klima koja se odlikuje prijatnim, svežim letima i veoma blagim zimama. Kao i na većini planina u našoj zemlji, jesen je ovde toplija od proleća. Kao što je samo ime ove planine već nagovestilo, Zlatar je planina koja ima najveći broj osunčanih dana u našoj zemlji, a taj broj je neverovatnih 285 dana. Na Zlataru je vazduh razređen, nizak je vazdušni pritisak, a mešaju se uticaji mediteranske i planinske klime – ovo sve čini glavne lekovite faktore na ovoj planini. Kad na sve to dodamo prelepu i bujnu vegetaciju koja ovde raste, verovatno i sami možete da zamislite kakav je zapravo vazduh na ovoj planini. Od vegetacije najviše ima brezovih i četinarskih šuma. Prosečna temperatura u vrelim letnjim mesecima na Zlataru iznosi prijatnih 28°C, a u zimskim hladnim mesecima, opet iznad nule, odnosno, ne tako hladna 2°C; dok je srednja godišnja temepratura idealnih 17°C.

Turističke zanimljivosti na planini Zlatar i u njenoj okolini

zlatar skojanje zicaraOdakle početi kada su turističke atrakcije na Zlataru i njegovo okolini u pitanju? Da li od mogućih sportskih aktivnosti, kulturnih spomenika, ili možda neverovatnih mesta za porodične izlete? Krenimo onda, upravo ovim redom – sport. Jedan od popularnih zimskih sportova u našoj zemlji – alpsko skijanje, može se upražnjavati i na ovoj prelepoj planini. Zimski meseci bogati snežnim padavinama, čekaju na Vas, a Zlatar Vam je obezbedio dve uređene ski staze. Jedna staza nosi ime po drugom poznatom hotelu na ovoj planini – „Panorama“ i nalazi se pored njega. Njena dužina iznosi 800 metara, poseduje ski lift koji vozi 420 metara. Druga ski staza, smeštena je u tom malom lepom gradiću, u Novoj Varoši. Nosi ime „Briježđa“, i takođe poseduje žičaru čija je polazna tačka iz centra ovog grada,  a krajnja tačka kod repetitora, odnosno televizijskog predajnika. Dužina ove staze je nešto veća od prethodne i iznosi 980 metara. Naravno, ukoliko ne posedujete baš svu opremu za ovaj zimski sport, na Zlataru postoje ski centri koji će Vam omogućiti iznajmljivanje. I pokraj jedne i pokraj druge ski staze nalazi se raznoliki privatni smeštaj sa izuzetno ljubaznim domaćinima; kod većine njih pored udobnog i toplog smeštaja moći ćete da uživate i u tradicionalnoj domaćoj hrani sa ovog područja. Ta hrana se služi i u hotelima na Zlataru, a podrazumeva: poznati zlatarski sir, kajmak (specijalitet lepinja sa kajmakom), neverovatno ukusne pite od heljdinog brašna, domaću proju, jagnjetinu o čijoj sočnosti ćete pričati mesecima kasnije…

zlatar apartmani smestaj hoteli

S obzirom na ovako bogato prirodno okruženje, Zlatar je idealan i za mnoge druge sportove u prirodi, kao što su planinarenje, splavarenje, lov i ribolov; naravo, na samoj planini uređeno je mnogo standardnih sportskih terena (mali fudbal, odbojka, tenis…), i raznoraznih trim staza. Što se lovnog i ribolovnog turizma tiče, ova planina je poznata po čuvenoj Zlatarskoj hajci na vuka, koja se svake godine održava u februaru. Pored vukova, postoje uređena lovišta gde se može loviti i sitna i krupna divljač. Zahvaljujući svim tim rekama, Zlatar je omiljeno mesto mnogih ribolovaca, koji uživaju na ovim prostorima pecajući pastrmke, mrenu, klena, šarana….

Poseta uređenim etno selima, ili kulturno-istorijskim spomenicima kao što su: Manastir Davidovica u Brodarevu, Manastir Dubnica u Božetićima, Manastir Mileševa kod Prijepolja, Manastir Banja u Priboju, Crkva Svete Trojice u Novoj Varoši, Crkva brvnara u selu Radijevići posvećena pokrovu Svete Bogorodice, Crkva brvanara u selu Kućani posvećena Hristovom Vaznesenju… ili možda poseta specijalnom rezervatu prirode u kojem žive zaštićeni beloglavi supovi, Uvcu; ili obilazak tih čuvenih Zlatarskih jezera – izbor je samo Vaš, Zlatna planina nudi sve!

Овај унос је објављен под Planine од стране .