Banja Ždrelo

banja zdrelo smestaj bazeni wellness spa
Istorija

Banja Ždrelo nosi ime po nekadašnjem srednjovekovnom gradu čiji ostaci tvrđave koje je nekada u njemu bila i dan danas postoje,  a koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini. Tvrđava Ždrelo bila je nekada  uporište bugarskih velikaša Drmana i Kudelina; oni su odatle uznemiravali države u okolini: Dragutinovu Sremsku kraljevinu, kao i kraljevinu Mađarsku. Sve ovo dešavalo se poslednjih godina trinaestog veka. Davne  1285.godine, Vladislav IV Arpad pokušao je da ih zaustavi, međutim u tom pokušaju nije uspeo i bio je poražen u sâmoj Gornjačkoj klisuri. Odmah nakon ovog poraza, Dragutin je hteo da iskoristi priliku i da ih skroz pokori, međutim nije uspeo u svojoj nameri. Kada su se napokon udružili Dragutin i Milutin, zajedničkim snagama uspeli su da ih poraze i da zauzmu celo Braničevo i Ždrelo. Odmah nakon toga Kudelin i Drman su bili primorani da napuste ovo područje. Od ovog utvrđenja, u blizni istoimene banje, nalaze se samo temelji i ruševine, ali predstavljalju zanimljivi i veoma značajni srednjovekovni kulturno-istorijski spomenik. Ovo nije jedini spomenik od istorijskog značaja u ovim prelepim krajevima Srbije, ali je jedan od istorijski važnijih; ostaci njegovih bedema i kula, nalaze se na nekoliko lokaliteta: Jerenina kula, Uzengija, Jezevac i Dasu Mik. Istorija ovih krajeva, gde je smeštena i sama banja Ždrelo (koja je ime dobila ovom srednjovekovnom gradu koji se, kao i ona, nalazio baš na ulazu u poznatu Gornjačku klisuru) veoma je burna, te i sâmom banjom provejava ovaj tradicionalni istorijski duh, a njenu okolinu krase brojni spomenici koji na opipljiviji način svedoče o tome. Što se istorije sâme Banje Ždrelo tiče, interesantno je to da su lekovite vode na ovom području otkrivene tek relativno skoro – pre nekih 20-ak godina. Te se početak razvoja zdravstvenog turizma u ovim krajevima odigrao u skorije vreme.
Geografski položaj

akva park banja ždrelo bazeni za decu

Nedaleko od popularnog i čuvenog gradića, Petrovac na Mlavi, nalazi se prelepa Banja Ždrelo.  Od njega je udaljena manje od deset kilometara, što znači da je ova banja dragulj Centralne Srbije. Od glavnog grada naše zemlje, Beograda udaljena je svega 120 kilometara, što je čini omiljenom banjom svih beograđana i ostalih stanovnika Centralne Srbije. Njenu odličnu turističku poziciju ne karakteriše samo dobra saobraćajna povezanost i blizina prestonice naše zemlje, već i prelepa priroda koja mahom privlači ljude iz svih krajeva Srbije. Ta prelepa priroda najviše se ogleda u čuvenim ogromnim Homoljskim planinama koje se pružaju sve od poznate reke Pek na severu ka reci Mlavi na jugu. Za Homoljske planine čulo je i svako malo dete u našoj zemlji, jer one predstavljaju izuzetnu prirodnu lepotu Srbije; imaju više vrhova, do kojih vode obeležene planinarske staze  te možete odabrati onu koja Vam je najinteresantnija ili onu koja će najviše prijati Vašoj trenutnoj formi. Staze vode do sledećih vrhova i njihovih namorskih visina: Veliki Vukan – 825 m nadmorske visine; Mali Vukan – 752 m nadmorske visine; Pojana Tresnita – 880 m nadmorske visine; Stubej – 940 m… Od ovih vrhova dva su najinteresantnija i najpoznatija svim posetiocima Banje Ždrelo, jer je tačno obuhvataju sa dve različite strane, a to su Mali i Veliki Vukan.  Banja Ždrelo je ušuškana među ovim prelepim planinama na prijatnoj nadmorskoj visini od 160 do 240 metara. Posebnu lepotu Banje Ždrelo predstavlja sâma Gornjačka klisura, na čijem ulazu „ždrelu“ se banja nalazi.
Mineralni izvori

mineralna voda lekovita voda ždrelo

U Banji Ždrelo postoji samo jedan otkriveni izvor termomineralne lekovite vode – Geotermalni izvor. Do ovog otkrića se došlo sasvim slučajno, jer su se pravile bušotine u potrazi za ugljem. U jednom trenutku se naišlo na izvorište tople vode, koja je bila toliko vruća da je isparavala. Voda je dopirala sa velike dubine od 180 metara, međutim na toj dubini njena temperatura je iznosila neverovatnih 80°C. Na mestu gde sada izvire i puni bazen, temperatura vode je zantno niža jer se kroz probijanje tih 180 metara različitih slojeva zemlje ona prilično rashladi; međutim, taman onoliko koliko treba, te je voda u bazenu koji puni prave „banjske“ temperature od 40°C. Ono što je posebno lepo i privlači mnoge turiste u ovu banju, jeste podatak da je temperatura ove vode konstantna u bilo koje doba godine, i u bilo kojim vremenskim uslovima, a da se bazen na samom izvoru stalno puni ovom toplom vodom.

cene banja zdrelo smestaj hoteli privatni smestaj

Kada su je prvobitno otkrili, pored pare, primetili su i neobičan miris koji se širio. Kao i uvek kad se u nekoj banji otkrije lekovita voda u čijem sastavu ima dosta sumpora, ljudi opisuju miris te vode kao miris pokvarenih jaja. Koliko god ovo budilo nekakvu neprijatnu asocijaciju u Vama, znajte da su takve vode veoma lekovite i od neprocenjivog značaja za terapije mnogih bolesti. Dakle, kasnije stručne analize utvrdile su da je taj miris zbog bogatstva sumpora, ali i to da je ova voda u potpunosti bakteriološki ispravna i stoga veoma lekovita. Voda se klasifikuje u grupu oligomineralnih sulfidnih homeotermi.
Banja Ždrelo indikacije, lečenje i prevencija bolesti

lecenje smestaj hoteli cena banja zdrelo

S obzirom na izrazito kvalitetan hemijski sastav ove vode i na njene termalne karakteristike ona se veoma efikasno koristi u prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Najčešće su to sledeće bolesti:

1)      Razna kožna oboljenja, poput ekcema i psorijaze;

2)      Problemi sa organima digestivnog trakta, kao što je npr. sve više rasprostranjena bolest „gradskog“ čoveka – gastritis;

3)      Više oblika reumatizma, poput zapaljenskog, degenerativnog…;

4)      Mnoga posttraumatska stanja (prelomi, uganuća kostiju, stanja nakon operacija i ostalih hirurških intervencija);

U zavisnosti od bolesti, zavisiće i primena ove vode u terapijske svrhe. Neki bolesnici će piti (rashlađenu) vodu, a neki će uživati u ovim toplim, lekovitim kupkama. Dakle, lekovite vode Banje Ždrelo se u terapijske svrhe primenjuju na dva načina – kupanjem i pijenjem. Treba imati u vidu da visoke temperature ove vode ne mogu prijati svakome i da je opšte poznato da se nikako ne preporučuju srčanim bolesnicima; zbog toga je veoma važno da Vas ovamo uputi Vaš lekar.

Takođe, ne morate biti bolesni da biste posetili ovu banju i uživali u toplim kupkama. Uživanje u njenim termalnim bazenima i prelepom prirodnom okruženju prijaće svakom organizmu kojem je samo potreban odmor.
Okolina

aqua park srbija banja zdrelo

Banja Ždrelo je svakako jedna od banja u Srbiji koja se može pohvaliti sa najlepšom prirodom u njenoj okolini. Pored ovih zadivljujućih prirodnih bogatstava, unaokolo nje se nalaze i mnogi kulturno-istorijski spomenici; najpoznatiji su svakako manastiri Gornjak i Vitovnica; ali, tu su i prelepe srednjovekovne crkve Mitropolija, Reskovica i Blagoveštenje. Ostaci istorijskog srednjovekovnog utvrđenja Ždrelo, dovoljan su razlog da namame posetioce u ove krajeve, a samim tim i do nezaobilazne Banje Ždrelo. Manastir Gornjak čiji je ktitor bio, ni manje ni više, do slavni Knez Lazar, predstavlja možda najveće kulturno bogatstvo u okolini ove prelepe banje. Okolina Banje Ždrelo poseduje sve moguće atrakcije koje će odgovoriti na potrebe najrazličitijih posetioca; poseduje srednjovekovna utvrđenja, crkve i manastire; zatim očaravajuće prirodno bogatstvo u obliku prelepih Homoljskih planina, ali i Gornjačke klisure, koja je iz godine u godinu sve atraktvnija jer se tu nalazi i uređeno penjalište za sportske penjače; reka Mlava na svoj način upotpunjuje ovaj prirodni krajolik i doprinosi neverovatno opuštajućoj atmosferi. Sama pozicija Banje Ždrelo na ulazu u Gornajčku klisuru predstavlja najneobičniju poziciju jedne banje u našoj zemlji. Svi znamo da nije dovoljno samo to da jedno zdravstveno lečilitšte poseduje samo lekovite vode i tretmane, već da mora da ponudi i svoje turističke atrakcije, kako bi odomor, odnosno oporavak od određene bolesti bio lakši, lepši i brži; u Banji Ždrelo i njenoj okolini pronaći ćete sve što Vam je potrebno!

Овај унос је објављен под Banje Srbije од стране .